Kolekcija mikrofona

Mikrofon ALTEC LENSING 639 B

ALTEC LENSING mikrofon

Mikrofoni ALTEC LENSING serije 639, počeli su da se proizvode 1938. godine i to kao model 639 A.Kao izuzetno kvalitetni, frekventnog raspona od 40 do 10.000Hz korišćeni su u radio stanicama, tonskim studijima, na otvorenom prostoru i u svim situacijama gde je bio potreban izuzetan i profesionalan tonski kvalitet.Najveće američke pevačke zvezde i muzičari koristili su ove mikrofone.

Zbog oblika dobili su popularni naziv „Birdcage“ (ptičji kavez) mikrofoni.

Model 639 B počeo je da se proizvodi 1948. godine. Najbolji model ovog mikrofona izašao je iz proizvodnje 1949. godine i pored oznake 639 B na njemu je pisalo samo ALTEC i to je upravo ovaj mikrofon.

U Jugoslaviju je stigao verovatno početkom pedesetih godina i nabavljen je za „Filmske novosti“, koje su narednih godina sve važne događaje tonski beležili upravo ovim mikrofonom. Njime su zabeleženi govori predsednika Tita, kongresi, nastupi Marija Del Monaka, Iv Montana, sestara Piters... Kao takav predstavlja vredan primerak mikrofona koji je beležio istoriju u našoj zemlji.

Ne može se tačno utvrditi kada je izbačen iz upotrebe, ali je i danas je u besprekornom stanju, što govori, da su oni koji su ga koristili bili veoma pažljivi profesionalni. Rashodovan je 2006. godine, to jest otpisan.

Mikrofon RCA 77 DX

Mikrofon RCA 77 DX

Ovaj mikrofon, RCA 77 DX svrstavao se u najkvalitetnije profesionalne mikrofone u SAD.Korišćen je u radio stanicama, televizijskim studijima, na otvorenim scenama , kao solistički mikrofon na koncertima i u studijima, a oni koji su imali prilike da prate zbivanja na scenama svetske zabavne i džez muzike, mogli su da ga vide ispred Frenk Sinatre,Elvisa Prislija,Luisa Arsmstronga i mnogih drugih velikana svetske scene.

Ovaj primerak mikrofona, jedan je od šest mikrofona, koji su bili u Dvorani doma sindukata u Beogradu od njenog otvaranja 1953. godine do početka sedamdesetih.U ovoj dvorani bila je instalirana jedna od najsavremenijih Filipsovih tonskih aparatura.Uz tu aparaturu isporučeno je šest ovakvih mkrofona, kao najkvalitetniji u svetu u to vreme.

Konkretno, ovaj mikrofon, koji je i ostao najbolje očuvan, bio je uvek određen za soliste.Kroz Dvoranu doma sindikata prošle su najveće svetske i domaće zvezde toga vremena, i svi su nastupali na ovom mikrofonu.Između ostalih:pobednici San Rema Klaudio Vila,Điljola Činkveti,zatim Rafaela Kara,Žilber Beko,Sara Von,Ela Fitžerald,Luis Arsmstrong i mnogi drugi.

Fotografija uz mikrofon RCA 77 DX

Kako su u ovoj dvorani održavani i kongresi na njemu su govorili Tito i najviši tadašnji partijski rukovodioci.

Kada su rashodovani, nekoliko mikrofona dodeljeno je jednom beogradskom pozorištu kao scenski rekviziti, a ovaj solistički , sačuvao je tadašnji tonac Dvorane doma sindikata i poklonio ga meni, da ne bi bio bačen.Mikrofon je u besprekornom stanju i koriščen je u nekoliko navrata u televizijskim emisijama TV „Politike“ i Trećeg kanala RTS-a.

Kao mlad solista, i ja sam kao i moje kolege pevao na njemu, pa čak imam i fotografiju iz tog vremena. U svakom slučaju, taj mikrofon danas po mom mišljenju ima izuzetnu vrednost i drago mi je da sam ga sačuvao.