Muzički tobogan

Minja Subota

Koristeći iskustvo u radu sa decom u okviru Redakcije susreta četvrtkom u Domu pionira Beograda, koja je pripremala i realizovala mnoge uspešne i kreativne programe a takođe i već uspešan i dug staž u ravijalno zabavnim programima Televizije Beograd („Od glave do pete“, „Igre bez granica“, festivali, muzički spektakli i prenosi...) kao voditelj i autor ,smatrao sam da deca zaslužuju pravi muzičko-zabavni program , koji bi bio njihov svet muzike, igre i poezije i kroz koji bi se zabavljali i proverili svoje muzičko znanje i mnogo toga kroz zabavu naučili.

Projekat „Muzičkog tobogana“, krajem 1979. godine, predložio sam uredniku Programa za decu i mlade Televizije Novi Sad , pesniku Miroslavu Nastasijeviću – Nasti.Svidelo mu se, i odmah smo počeli pripreme za njegovu realizaciju.

Prva emisija „Muzičkog tobogana“ snimljena je 30.03.1980. godine u Košutnjaku u Ateljeu I, Filmskog grada.Poslednja, deveta emisija iz te prve serije, serije snimljena je 17.04.1980. Emisije su snimane svaki drugi dan. Prva emisija je emitovana na programu Televizije Novi Sad, na Jugoslovenskoj mreži u nedelju 06.07.1980. godine, a deveta finalna, 31.08. iste godine.

U periodu od 1980. godine do danas, emitovano je devetnaest serija „Muzičkog tobogana“, i po svim pokazateljima , to je bila najveća i najgledanija serija zabavne produkcije za decu. Uz nju su rasle i zabavljale se generacije dece koje i danas pamte „Tobogan“, kao nezaboravne trenutke detinjstva i nedeljnih prepodneva.

To je ne samo zabavna serija, nego i program za decu koji edukuje i inspiriše, a mnogi pedagozi je navode kao obrazac dečjeg zabavno-edukativnog programa.

Godinama je „Muzički tobogan“ dobijao najviše ocene televizijske kritike, a zahvaljujući toj seriji, dečja muzička literatura obogaćena je velikim brojem pesama komponovanih na stihove naših najistaknutijih pesnika, koje se danas pevaju u školama.

Iz serije je ponikao veliki broj sjajnih muzičkih umetnika, kompozitora i vokalnih solista, kao što su na primer u žanru pop muzike Svetlana Slavković,Leontina,Tanja Banjanin,Teodora Bojović,sestre Kovač,Nataša Bekvalac...

Serija je pokrenula osnivanje velikog broja plesnih škola i školskih orkestara.Kroz „Muzički tobogan“ deca su još bolje upoznala naše najistaknutije pesnike i njihovo stvaralaštvo.

Pitanja u takmičarskim igrama, uvek su bila u okviru školskog gradiva učenika osnovnih škola i njihovog muzičkog interesa.

Ono što je karakterisalo „Muzički tobogan“ i doprinosilo njegovom nivou koji deca zaslužuju, bio je Plesni orkestar RTV Novi Sad i dirigent Jovan Joca Adamov.

I tako, deca su dobila ono što vrlo često i odrasli nisu imali.Veliki orkestar, sjajne aranžmane, muziciranje uživo,dinamičan,savremen i atraktivan program.

SISTEM TAKMIČENJA

Svaka serija do sada je imala devet jednosatnih emisija. U svakoj emisiji takmičile su se po tri osnovne škole. Posle prvih šest emisija , izdvajalo se šest pobednika, koji su se (po tri škole) takmičili u dve polufinalne emisije, iz kojih su se dva pobednika takmičila u finalnoj emisiji. Predlog je da se u novom ciklusu emisija takmiči dvanaest škola. Šest emisija po dve škole posle kojih dobijamo šest pobednika. U naredne tri emisije takmiče se pobednici (po dve škole) i dobijamo tri pobednika, od kojih škola sa najviše osvojenih poena ide direktno u jedanaestu finalnu emisiju, a preostale dve škole takmiče se u desetoj polufinalnoj emisiji čiji pobednik ide u jedanaestu finalnu . Postoji mogućnost da bude i samo deset emisija, ali tada bi se u finalu takmičile tri škole. Smatram da je ova varijanta sa dvanaest škola bolja i zgodnija za realizaciju u novom ciklusu »Muzičkog tobogana«.

SADRŽAJ EMISIJE

U svakoj emisiji odrasli gosti su pesnik i jedan od poznatih voklanih solista. Pesnik je autor stihova za »HIT TOBOGANA«, a vokalni solista (ili grupa),izvođač pesme, koja je specijalno komponovana za svaku emisiju serije. U emisiji je mali programski blok pod nazivom »MALI KONCERT«, u kojem nastupaju talentovani pevači i instrumentalisti iz osnovnih škola, učesnika emisije. Tri numere u okviru emisije su igračke u kojima učestvuju igračke grupe,plesne škole i parovi. U rubrici »HIT KLINAC«, nastupaju osnovci koji su se već istakli kao mali umetnici.

TAKMIČARSKE IGRE

Takmičarske igre se koncipiraju za svaku seriju i sve su vezane za svet muzike različitih žanrova. Peimeri takmičarskih igara:MALI KOMPOZITORI,MUZIČKI KROS,ZAPAMTI PA SVIRAJ,MUZIČKE ZAGONETKE,TON PO TON,PROČITAJ PA PEVAJ,KARAOKE,MUZIČKE ASOCIJACIJE,TRI,DVA,JEDAN, TAKMIČENJE IMITATORA... U svakoj emisiji je po šest takmičarskih igara od kojih se jedna može koncipirati po želji sponzora.

ŽIRI

U žiriju su gost vokalni solista,pesnik,predstavnik sponzora i urednik emisije.Žiri se može koncipirati po želji redakcije.

NOVA SERIJA „MUZIČKOG TOBOGANA“

U toku meseca aprila u studiju 8 RTS-a, snimljena je nova, dvadeseta serija „Muzičkog tobogana“. Serija ima jedanaest jednosatnih emisija i u njoj učestvuju učenici iz dvanaest osnovnih škola iz Srbije, Vojvodine, Kosova i Republike Srpske. Učestvuju učenici osnovnih škola „Jovan Cvijić“ iz Smedereva, “Desanka Maksimović“ iz Požarevca, “Jovan Dučić“ iz Beograda, “Četvrti Kraljevački bataljon“ iz Kraljeva, “Stojan Novaković“ iz Šapca, “Mladost“ iz Vršca, “Stana Bačanin“ iz Leška, “Boško Palkovljević Pinki“ iz Stare Pazove, “Mihajlo Petrović Alas“ iz Beograda, “Ratko Mitrović“ iz Čačka, “Jovan Popović“ iz Novog Sada i „Sveti Sava“ iz Zvornika.

Gosti pesnici su: Ljubivoje Ršumović, Raša Popov, Vladimir Andrić, Slobodan Pavičević, Nedeljko Terzić, Milan Mrdalj, Dušan Pop Đurđev, Branko Stevanović, Violeta Jović, Ljubomir Ćorilić i Miodrag Jakšić.

Hitove „Muzičkog tobogana“ izvode: Maja Marković, Mari Mari, Dejan Cukić, Leontina, Tijana Dapčević, Bora Đorđević, Goca Tržan, Sergej Ćetković, Ivana Negativ i Ogi Radivojević.

Pored autora i voditelja Minje Subote i dirigenta orkestra „Veseli Tobogan“ Jovana Adamova, tu je i simpatični Tobi, digitalizovani lik koji sve više osvaja simpatije najmlađih gledalaca.

Voditelj i autor je Minja Subota, dirigent je Jovan Adamov, koji je i muzički urednik zajedno sa Marinom Adamov-Stojadinović. Scenograf je Dragoslav Ivković, urednik serije Rade Radivojević a reditelj je Ivan Milanović. Glavni i odgovorni urednik je Sandra Šuša.