Jovan Joca Adamov

Joca i Minja

JOVAN ADAMOV (Čoka, 1942.), kompozitor, dirigent, aranžer i producent. U šou biznisu na prostorima Evrope i bivše Jugoslavije prisutan je od kasnih 60. godina prošlog veka pa do danas. Kao autor piše žanrovski vrlo različito - od pop muzike, preko starogradske, džez i scenske muzike do dečje.

U oblasti stvaralaštva za decu, pisao je za pozorišta u Novom Sadu, Beogradu, Nišu, Sarajevu, Mostaru, Šapcu... Mnoge znane pesme Jovana Adamova doživele su prvo izvođenje, osim na festivalima u raznim zemljama - u TV serijama MUZIČKI TOBOGAN, FAZONI i FORE, kao i na ZMAJEVIM DEČJIM IGRAMA ...

Muzički urednik i dirigent je preko 20 godina u neprevaziđenoj TV seriji za decu na prostorima bivše Jugoslavije - »MUZIČKI TOBOGAN« (učestvovali su autori, solisti i škole iz svih republika bivše YU). Zahvaljujući tom serijalu, savremena dečja muzika doživela je veliku afirmaciju i stasali su mnogi danas poznati instrumentalni i vokalni solisti.

Poznati izdavači u Beču »Belvedere music« i »Top Sound« objavili su mu veliki broj instrumentalnih kompozicija tokom osamdesetih i devedesetih godina. »Zmajeve dečje igre« su mu objavile knjigu dečjih pesama »Bravo škola, ura za igranje«. Mnoge kompozicije su mu snimljene na gramofonskim pločama i kompakt diskovima.

Za ukupan stvaralački rad Adamov je dobio mnogobrojna priznanja: Nagrada Zmajevih dječjih igara, Mlado pokoljenje, Zlatna značka KPZ Srbije, Jubilarna plaketa JRT, Povelja i plaketa festivala »Omladina« u Subotici, čiji je bio višegodišnji umetnički direktor. Dobitnik je i velikog broja nagrada (Grand prix i prve nagrade) na festivalima u mnogim gradovima: Budimpešta, Opatija, Beograd, Niš, Zenica, Skoplje, Sarajevo, Novi Sad, Drezden, Moskva, Bijeljina, Podgorica, Rožaje, Donji Milanovac...

Autor je mnogih festivalskih koncepcija i televizijskih programa. »Deca pevaju Semberiji« - Bijeljina, »Dječja mašta može svašta« - Brčko, jedan je od osnivača dečjeg festivala »Zlatno zvonce« u Novom Sadu, Internacionalni festival dece 16 gradova euroregiona Drina, Sava, Majevica - »Drisama fest« i dr. Umetnički je direktor i jedan od autora »Mini Tini Festa« - koji se održava u preko 10 gradova u Srbiji, zatim u BiH, kao i u Republici Hrvatskoj.