ISTORIJAT REVIJALNIH PROGRAMA

https://www.youtube.com/watch?v=Kyhf7dh2Rt4

 

Minja Subota još kao student elektrotehnike uz ansambl njegovog brata Saše Subote, snimio je prve kompozicije za Muziičku produkciju Radio Beograda.

Zahvaljujući muzičkom obrazovanju koje je stekao u muzičkoj školi Stanković, sam je pisao aranžmane za kompozicije koje je snimao a uskoro je napisao i svoju prvu kompoziciju „Čuvar parka“

Ubrzo je na programu Radio Beograda dobio  da vodi tada najpopularniju emisiju „Subotom sa vama“ koja je kao  složen  muzičko zabavni program snimana  po gradovima Srbije.

Kao vokalnom solisti koji je u to vreme već imao snimke popularnih hitova usledili su i prvi nastupi na Televiziji Beograd.

Iako mlad, kao voditelj stekao je dragoceno iskustvo na radiju i pozvan je da zajedno sa Mićom Orlovićem i Đuzom Stojiljkovićem vodi prvi kviz Televizije Beograd.

1967. godine on je scenarista i jedan od pokretača  najvećeg putujućeg festivala u ondašnjoj Jugoslaviji a verovatno i do današnjih dana, „Pesme leta".   

Na prvoj „Pesmi leta“ , 1967. godine pevao je sopstvenu kompoziciju, protestnu pesmu „Homo ,homini“, koja je jedna od prvih u tom žanru, i postigla  iznenađujući uspeh kod festivalske publike širom tadašnje Jugoslavije.

Neposredno posle toga, Đorđe Marjanović je preveo na ruski i sa velikim uspehom pevao u SSSR-u.

Nizale su se turneje sa ansamblom njegovog brata Saše Subote, snimanje ploča, festivali...

Uz ansambl Saše Subote, Lola Novaković, tada prva dama naše zabavne muzike  i Minja Subota, za Televiziju Beograd snimaju četiri muzičke emisije pod nazivom „Lola i Minja kraj toplog kamina“.

1972. godine, Televizija Beograd počinje da emituje program u koloru i  to pre italijanske mreže RAI, što danas  možda neverovatno zvuči.

Na svečanom otvaranju kolor kanala u studiju 3, Minjinu kompoziciju „Od danas u koloru“ na stihove Ljubivoja Ršumovića izveli su Lidija Kodrič i Minja Subota.

Redakcija zabavnog programa Televizije Beograd 1974. godine pokreće seriju zabavno-muzičkih emisija „Od glave do pete“ sa voditeljima Milovan Ilićem Minimaksom i Minjom Subotom.

Serija koja je na nacionalnoj mreži emitovana četiri godine postiže izuzetan uspeh i kod publike i kritike.

U dane kada je emitovana, mnogi se sećaju da su ulice u gradovima širom ondašnje Jugoslavije. bile prazne.

Emisija ja emitovana uživo u prisustvu publike, i pored atraktivnih gostiju, sjajnih muzičkih numera i zabavnih rubrika, šarm joj je davao i odnos između voditelja Miće i Minje u kome je Mića pravio šale na Minjin račun.

Mnogobrojni gledaoci su se  javljali, ozbiljno shvativši ovu šalu, tražeći od televizije da zabrane Mići Minimaksu da se šali na Minjin račun, jer je on, vaspitan mladić i pravi voditelj.

Čak je  u svakoj emisiji  uvedena rubrika, snimana u maniru nemog filma, gde Mića uvek nadmudri Minju.

Serija „Od glave do pete“ verovatno i danas ne prvaziđena po gledanosti, otvorila je jednu novu dimenziju zabavno-muzičkih Programa.

 1978. godine Televizija Beograd, uključuje se u najpopularniji evrovizijski spektakl „Igre bez granica“, koji je redovno pratilo preko dve stotine miliona gladalaca.

Voditelji u emisijama koje su emitovane iz tadašnje Jugoslavije bili su Dunja Lango, Mića Orlović i Minja Subota.Komentator je bio Dragan Nikitović.

Poslednje dve godine emitovanja ovog spektakla, Minja Subota je bio i komentator za jugoslovensku mrežu iz svih zemalja, i tako se uvrstio među četrnaest najpopularnijih evropskih voditelja i komentatora.

Televizija Novi Sad na predlog Minje Subote,  1983. godine  pokreće seriju zabavno-muzičkih emisija „Željoteka“.

Uz Plesni i Tamburaški orkestar Radiotelevzije Novi Sad u ovoj seriji nastupali su najpopularniji vokalni solisti  i dramski  umetnici iz čitave tadašnje Jugoslavije, izvodeći numere i

kompozicije po svom izboru, što je davalo posebnu draž ovom programu.

Mnoge numere iz ove serije, pamte se kao antologijske i kao pravi umetnički događaji i često se i danas emituju na programu Radio televizije Vojvodine.

Željoteka je postigla veliku popularnost i gledanost i uz „Muzički tobogan“, ove dve serije, čiji je autor i voditelj bio Minja Subota, dugo godina su bile ono po čemu se prepoznavao program Radiotelevizije Novi Sad.

Muzički urednik i dirigent je i ovoga puta bio maestro Jovan Adamov.

1995. i 1996. godine, Minja Subota je scenarista i voditelj Nedeljnog popodneva Radio televizije Beograd.Autor i voditelj koji se uvek zalagao za kvalitet i nivo na teleizijskim programima , u tim emisijama Nedeljnog popodneva, predstavio je  najistaknutije vokalne soliste, dramske umetnike i književnike sa naših prostora.

Može se reći da je to bila poslednja serija Nedeljnog popodneva, gde su ovi umetnici imali priliku da se predstave.

Sledile su njegove autorske serije „Zvezdana žurka“ i Jutarnji program na Tećem kanalu Rts-a i „Tajna veza“ na JuInfo kanalu, a onda je početkom    dvehiljaditih, kao autor i voditelj, na programu Radio televizije Srbije pokrenuo seriju „Evrgrin klub“, u kojoj su u prve dve emiisije, uz Filharmoniju mladih, kojom je dirigovao Stanko Jovanović a posle toga uz revijski  orkestar, pod vođstvom Vojkana Borisavljavića,  strane i domaće evrgrine uživo izvodili naši najistaknutiji vokalni solisti starije i mlađe generacije.Voditelji ovog serijala bili su Zlata Petković i Minja Subota.

Emitovano je osamnaest emisija, i onda je serija na žalost ugašena i sa naših ekrana nestala je muzika miliona, nestao je svetski i domaći evrgrin.

Pored niza  zabavno revijalnih programa koje je kao autor i voditelj realizovao Minja Subota, proširio je  svoje televizijsko stvaralaštvo i na dokumentarne programe.

Na programu rts-a 2004. godine emitovano je jedanaest epizoda dokumentarne serije „Kako smo zabavljali Tita“ koju je kao autor  realizovao u saradnji sa Filmskim novostima.

Kroz ekskluzivne filmske materijale iz arhiva Filmskih novosti i kazivanja njegovih kolega umetnika koji su decenijama nastupali pred Titom i komunicirali sa njim, ova serija pobudila je veliki interes gledalaca i na interesantan načini prikazala  to vrema i Titovu ličnost.

Materijale iz te serije Minja Subota je  objavio u knjizi „Kako smo zabavljali Tita“, koju već danas citiraju mnogi autori pišući o tom periodu.

Nastavljajući saradnju sa Filmskim novostima i koristeći njihovu bogatu filmsku arhivu, Minja Subota u saradnji sa rediteljom Milanom Stevanovićem realizuje seriju od četiri emisije pod nazivoma „Svetski umetnici u Beogradu“.

Otkrivši izuzetan filmski materijal o tim gostovanjima i svetskim umetnicima koji su u periodu od 1945. godine do početka sedamdesetih godina gostovali u Beogradu i komentare  naših najistaknutijih stručnjaka iz raznih umetničkih oblasti, stvara seriju koja danas ima značajnu dokumentarnu vrednost, oslikavajući na inetresantan način te velike umetničke događaje u našem glavnom gradu u periodu od 1945. godine do početka sedamdesetih.

Seriju je emitovala Radio televizija Srbije.

Zaljubljenik u fotografiju, Minja Subota je na svim putovanjima po svetu nasio je svoj fotoaparat a za temu je izabrao svet dece i detinjstva.

Fotografsko obrazovanje usavršio je u Francuskoj i stekao diplomu francuskog majstora fotografije a poseduje i američku diplomu prestižne „Fejmous fotografer skul“.

Samostalne izložbe na temu dece sveta imao je u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu, u Belorusiji u Muzeju grada Vitjebska, u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu, galeriji „Meduza“ u Kopru...

Ove godine u martu, izložbu pod nazivom „Deca su ukras sveta“, otvorio je u   Galeriji Radio televizije Srbije  a u toku leta, ta izložba prikazana je u Istri u okviru Dana srpske kulture i Tivtu na letnjem festivalu.

Njegova svestranost odvela ga je  i na film.Mlada rediteljka i autor scenarija za film „Neposlušni“,Mina Đukić, ponudila mu je ulogu i rekla:“Nemojte da me odbijete!Uloga je pisana za vas.

Kada je pogledao scenario, iznad teksta njegove uloge pisalo je – Minja Subota.I nije je odbio.

Slaveći 50 godina umetničkog rada , Minja Subota ne smanjuje svoje aktivnosti, i kao televizijski autor, voditelj i kompozitor, uporno i dosledno svojim stvaralačkim principima,  zalaže se za kvalitet svega onoga što treba predstaviti televizizijskom auditorijumu

 

AUTORSKE EMISIJE I SERIJE

»Od glave do pete« (Voditelj i koautor) – serija  TV Beograd(1974,1975,1976,1977 I 1978)
»Muzički tobogan« - serija – TV Novi Sad i Beograd (Emitovano od 1980.do 2000. godine, 180 emisija, emitovanje nastavljeno 2007 i 2008.))
»Željoteka« - serija – TV Novi Sad – (Emisije emitovane od  1983 do 1992.)
»Muzički balon« – tri serije – TV Beograd (1996,1997 i 1998.)
»Sve igračke sveta« - tri serije – TV Beograd (1993,1994, 1995.)
»Tajna veza« - YU info (2001)
»Dete je čovek važan« (Serija za UNICEF) – TV Beograd – 1999.
»Nedeljno popodne« Televizije Beograd (XI,XII,1995 i I,II,III,IV,V I VI 1996.)
Zvezdana žurka – 3K TV Beograd (1994; trinaest emisija)
Jutarnji program – »Matine« Trećeg kanala – 3K TV Beograd (XII 2003.I,II i III,2004)
»Evrgrin klub« – TV Beograd,2003,2004.2005.
»Mali zmajevci«- program za decu-TVBN,Republika Srpska,2003 i 2004.
»Kako smo zabavljali Tita« (Produkcija Filmskih novosti,jedanaest emisija,emitovane na Televiziji Beograd,2004.)
»Svetski umetnici u Beogradu«(Produkcija »Filmskih novosti«.Četiri polusatne emisije emitovane na Dokumentarnom programu TV Beograd 2007.

TELEVIZIJSKE EMISIJE I FESTIVALI

Prvi kviz Televizije Beograd (sa Mićom Orlovićem, Đuzom Stojiljkovićem,Lolom Novaković,1964.)
»Amaterski studio«,TV Beograd ,1979.
»Igre bez granica« (Voditelj i komentator) – Evrovizijska serija serija – TV Beograd – 1978,1979,1980,1981 i 1982.
Voditelj na festivalima:
»Beogradsko proleće«
«Festival vojničke pesme«Beograd,Skoplje
«Melodija godine« Beograd
Jugoslovenski izbor za pesmu Evrovizije«Beograd
«Mesam«,Beograd
»MINI-TINI FEST«
«Zmajeve dečje igre«Novi Sad
»Vitezov festival pisaca za decu«...

TELEVIZIJA

Na program Televizije Beograd došao sam iz Radio Beograda gde sam već kao student Elektrotehničkog fakulteta dobio da vodim emisiju »Subotom uveče«, koju je pre mene vodio Mališa Marinković, koji tada postao urednik zabavne redakcije Televizije Beograd. Bio sam voditelj i prvih zabavnih emisija,direktnih prenosa iz Užica i Vrnjačke banje, koje su prenosili i Radio i Televizija Beograd. Kao vokalni solista prvi put sam nastupio u zabavnoj emisiji Televizije Beograd 1962. godine, koju je režirao Sava Mrmak.Onda su usledili pozivi za nastupe i na Televiziji Zagreb i Ljubljana gde sam godinama sarađivao sa rediteljem Antonom Martijem. Sa Mićom Orlovićem,Lolom Novaković i Đuzom Stojiljkovićem, vodio sam prvi kviz koji je Televizija Beograd pripremila i emitovala.

»Od glave do pete«

Od glave do pete

Od 1974. do 1978. godine sa Mićom Minimaksom bio sam voditelj i koautor zabavno-muzičke serije »Od glave do pete« ,do danas verovatno najgledanije zabavno-muzičke emisije.Emisija »Od glave do pete« 1976. godine u Portorožu na Jugoslovenskom televizijskom festivalu, dobila je nagradu kao najbolja zabavna serija godine na Jugoslovenkom televizijskom programu.

»Igre bez granica«

Od 1978. do 1982, godine bio sam komentator i voditelj evrovizijske serije »Igre bez granica«, najspektakularnijeg zabavno-takmičarskog programa u kojem je učestvovala Televizija Beograd.Emisije »Igara bez granica« koje su emitovane iz naše zemlje vodio sam sa Mićom Orlovićem, Dunjom Lango i Draganom Nikitovićem a u ostalim emisijama ove serije iz sedam evropskih zemalja bio sam komentator.

»Muzički tobogan«

Muzički tobogan

Kao autor i voditelj 1980. godine pokrenuo sam zabavnu muzičko-takmičarsku seriju za decu »Muzički tobogan«.Serija je emitovana osamnaest godina i po dužini emitovanja i gledanosti predstavlja rekordnu dečju seriju na našem televizijskom programu.Zahvaljujući toj seriji naši najpoznatiji kompozitori komponovali su na stihove pesnika za decu oko dve stotine nkompozicija od kojih su mnoge postale dečji evrgrini i ušle u školsku muzičku dečju literaturu. Uz »Muzički tobogan« rasle su i zabavljale se generacije, a u pedagoškim udžbenicima navedena je kao primer zabavne dečje serije koja edukuje. 1989.godine »Muzički tobogan« je dobio godišnju nagradu Radio televizije Novi Sad. Do sada je emitovano 180 emisija »Muzičkog tobogana«. Televizja Beograd za narednu godinu priprema emitovanje novog ciklusa.

»Željoteka«

Željoteka

Kao autor i voditelj za Televiziju Novi Sad od 1983.do 1992.godine realizovao sam dvadeset zabavno muzičkih emisija pod nazivom »Željoteka«.U njima su uživo uz dva velika orkestra Radio televizije Novi Sad, nastupali najistaknutiji vokalni solisti sa prostora bivše Jugoslavije.Program je sniman sa publikom i zahvaljujući sjajnim aranžmanima i izvanrednim izvođačima mnoge numere su zapamćene kao pravi muzički događaji.Veliki broj numera iz »Željoteka« i danas se emituje u okviru programa evrgrina na Televiziji Novi Sad. Serije »Muzički tobogan« i »Željoteka« bile su godinama najgledanije serije Televizije Novi Sad i na neki način i zaštitni znak ove televizijske kuće i obeležile na najbolji mogući način, jedan značajan period televizije Novi Sad.

»Sve igračke sveta«

Kao autor i voditelj u periodu od 1993. do 1995.godine realizovao sam tri serije od po osam polusatnih emisija, za redakciju Programa za decu i mlade Televizije Beograd, pod nazivom »Sve igračke sveta«. To su bile serije koju deci na interesantan način otkrivale svet igračaka od najranijih perioda do današnjih dana.Emitovane su na programu Televizije Beograd, na satelitskom programu i televizijskom programu Republike Srpske.

»Muzički balon«

Od 1996.do 1998.godine kao autor i voditelj realizovao sam tri serije od po osam emisija pod nazivom »Muzički balon«. Svaka emisija iz te serije bila je posvećena talentovanim osnovcima i predškolcima jednoga grada. Kroz te tri serije otkriveno je mnogo talentovanih osnovaca, od koji su mnogi već danas na umetničkim akademijama, gde pokazuju izvanredne rezultate. Serija je emitovana na programu Televizije Beograd i Televizije Republike Srpske.

»Dete je čovek važan«

1999. godine u septembru, za Televiziju Beograd, realizovao sam seriju od četiri polusatne emisije za UNICEF, pod nazivom »Dete je čovek važan«. Tema serije bila su prava deteta.

»Nedeljno popodne« TV Beograd

Od novembra 1995. do juna 1996. godine, bio sam scenarista i voditelj Nedeljnog popodneva Televizije Beograd.To je i ujedno bila poslednja serija Nedeljnih popodneva, koja su trajala četiri sata, i koje su i gledaoci i kritika povoljno ocenili. Kao autor i scenarista, Nedeljno popodne realizovao sam sa dvanaest gostiju umetnika raznih žanrova, tako da mesta za goste političare nije bilo. Možda je to i bilo presudno da se u narednoj sezoni nastavi bez mene.

»MATINE« 3K«

U decembru 2003. i januaru,februaru i martu 2004. godine, bio sam scenarista i voditelj jutarnjeg programa Trećeg kanala.To je bio jutarnji program prvi put direktno emitovan iz centra Beograda sa Trga Republike. Za kratko vreme stekao je veliku gledanost ali zbog finansijskih i tehničkih mogućnosti Trećeg kanala nije mogao dalje da se emituje.

»Evrgrin klub«

Kao inicijator, autor i voditelj ove serije uspeo sam da u program Televizije Beograd vratim domaći i svetski evrgrin i naše najbolje vokalne soliste.Serija je emitovana 2003,2004,2005. godine.

»Kako smo zabavljali Tita«

Kako smo zabavljali Tita

U produkciji »Filmskih novosti« snimio sam kao autor i voditelj dokumentarnu seriju od jedanaest emisija na temu »Kako smo zabavljali Tita«.Sagovornici u seriji bili su naši istaknuti umetnici koji su nastupali pred Titom a korišćeni su filmski materijali iz arhive »Filmskih novosti«.Ova serija, kroz kazivanja umetnika na interesantan način odslikava ono vreme i Tita kao ličnost.Seriju je emitovala Televizija Beograd 2004. godine. U maju mesecu 2006. u izdanju »Čigoja štampe«,izdao sam i knjigu sa istim naslovom »Kako smo zabavljali Tita«, koja je naišla na dobar prijem čitalaca.

»Svetski umetnici u Beogradu«

Nedavno sam u produkciji »Filmskih novosti« završio seriju od četiri polusatne emisije pod nazivom »Svetski umetnici u Beogradu«.Uz sagovornike, stručnjake iz raznih umetničkih oblasti, i materijale iz arhive »Filmskih novosti«, ova serija, koja govori o gostovanjima velikih svetskih umetnika u Beogradu, obuhvata period od 1945. do početka sedamdesetih godina. Sagovornici u seriji su između ustalih:teatrolog Jovan Ćirilov,likovni kritičar Nikola Kusovac,direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović,profesor Dejan Kosanović,dirigent Bubiša Simić,profesor Radmila Smiljanić,profesor Nikola Rackov,istoričar baleta Milica Jovanović... Serija je emitovana na nacionalnoj mreži i predstavlja vredan i jedinstven dokument o kulturnim zbivanjima u Beogradu u tom vremenskom periodu.

»Tajna veza«

YU info (2001)

»Zvezdana žurka«

3K TV Beograd (1994. trinaest emisija)

»Mali zmajevci«

Program za decu-TVBN, Republika Srpska, 2003. i 2004.

Prvi kviz Televizije Beograd

Voditelj sa Mićom Orlovićem, Đuzom Stojiljkovićem, Lolom Novaković. 1964.

»Amaterski studio«

TV Beograd, 1979.

Voditelj na festivalima

»Beogradsko proleće«; »Festival vojničke pesme« Skoplje; »Mini tini fest«; »Melodija godine« Beograd; »Jugoslovenski izbor za pesmu Evrovizije« Beograd; »Mesam«, Beograd; »Zmajeve dečje igre« Novi Sad; »Vitezov festival pisaca za decu«...