Muzički tobogan

Minja Subota

Koristeći Minja Subota kao autor i voditelj uz razumevanje i podršku Redakcije za decu i mlade Televizije Novi Sad  i urednika pesnika Miroslava Nastasijevića, pokrenuo je 1980. godine seriju „ Muzički tobogan“.

Koristeći iskustva iz revijalnih televizijskih programa i iskustva kao kompozitor u radu sa decom, pokušao je da stvori ne samo muzičko takmičarski program, već da objedini svet muzike, igre i poezije i pokloni najmlađima popularan zabavno-edukativni program.

U kompozitoru, dirigentu i muzičkom uredniku Jovanu Joci Adamovu, pronašao je izuzetnog saradnika, sjajnog umetnika sa kojim je do danas realizovao i pokrenuo stotine programa za najmlaše.

„Muzički tobogan“ je pomogao deci da upoznaju naše najistaknutije pesnike i uz poznate kompozitore stvore preko dve stotine pesama koje su interpretirali naši najpopularniji vokalni solisti: Zdravko Čolić,Oliver Dragojević, Đorđe Balašević, Bajaga i mnogi drugi...

Veliki je broj onih koji su svoje prve korake u svet umetnosti napravili u „Muzičkom toboganu“.

Tanja Banjanin nastupila je kao imitator Tereze Kesovije, sestre Kovač pevale su pesmu  „Šta imami svoje“ koju je komponovao njihov otac Kornelije Kovač. Svoje prve korake u „Muzičkom toboganu“ napravila je i Nataša Bekvalac....Tu su Leontina, Svetlana Slavković, Teodora Bojović i mnogi drugi.Mađu njima je i Lamia Alečković, danas voditelj i urednik Dnevnika Hrvatske televizije.

Posle osamnaest godina emitovanja serije nastupila je pauza a onda je „Muzički tobogan“ nastavio da se emituje 2007. i 2008. godine na prvom programu Radio televizije Srbije.

Nova špica, atraktivna scenografija i rtasveta, virtuelna lutka Tobi, orkestar uživo, novi toboganski hitovi, sjane plesne grupe, takmičarske igre i Minja i Joca.....

Serija je za kratko vreme stekla veliku gledanost , ali zbog nedostatka finansijskih sredstava, na žalost najmlađih gledalaca i njihovih roditelja, prekinuto je njeno emitovanje.

Danas mnogi iz generacija koje su rasle uz „Muzički tobogan“ nostalgično kažu da im je ulepšao detinjstvo i da ga pamte kao srećna nedeljna prepodneva koja se ne zaboravljaju.

Može se reći da je „Muzički tobogan“ stvorio trajne i neraskidive mostove među generacijama sa svih prostora bivše Jugoslavije.

https://www.youtube.com/watch?v=JZIZD3jM-18

SISTEM TAKMIČENJA

Svaka serija do sada je imala devet jednosatnih emisija. U svakoj emisiji takmičile su se po tri osnovne škole. Posle prvih šest emisija , izdvajalo se šest pobednika, koji su se (po tri škole) takmičili u dve polufinalne emisije, iz kojih su se dva pobednika takmičila u finalnoj emisiji. Predlog je da se u novom ciklusu emisija takmiči dvanaest škola. Šest emisija po dve škole posle kojih dobijamo šest pobednika. U naredne tri emisije takmiče se pobednici (po dve škole) i dobijamo tri pobednika, od kojih škola sa najviše osvojenih poena ide direktno u jedanaestu finalnu emisiju, a preostale dve škole takmiče se u desetoj polufinalnoj emisiji čiji pobednik ide u jedanaestu finalnu . Postoji mogućnost da bude i samo deset emisija, ali tada bi se u finalu takmičile tri škole. Smatram da je ova varijanta sa dvanaest škola bolja i zgodnija za realizaciju u novom ciklusu »Muzičkog tobogana«.

SADRŽAJ EMISIJE

U svakoj emisiji odrasli gosti su pesnik i jedan od poznatih voklanih solista. Pesnik je autor stihova za »HIT TOBOGANA«, a vokalni solista (ili grupa),izvođač pesme, koja je specijalno komponovana za svaku emisiju serije. U emisiji je mali programski blok pod nazivom »MALI KONCERT«, u kojem nastupaju talentovani pevači i instrumentalisti iz osnovnih škola, učesnika emisije. Tri numere u okviru emisije su igračke u kojima učestvuju igračke grupe,plesne škole i parovi. U rubrici »HIT KLINAC«, nastupaju osnovci koji su se već istakli kao mali umetnici.

TAKMIČARSKE IGRE

Takmičarske igre se koncipiraju za svaku seriju i sve su vezane za svet muzike različitih žanrova. Peimeri takmičarskih igara:MALI KOMPOZITORI,MUZIČKI KROS,ZAPAMTI PA SVIRAJ,MUZIČKE ZAGONETKE,TON PO TON,PROČITAJ PA PEVAJ,KARAOKE,MUZIČKE ASOCIJACIJE,TRI,DVA,JEDAN, TAKMIČENJE IMITATORA... U svakoj emisiji je po šest takmičarskih igara od kojih se jedna može koncipirati po želji sponzora.

ŽIRI

U žiriju su gost vokalni solista,pesnik,predstavnik sponzora i urednik emisije.Žiri se može koncipirati po želji redakcije.

NOVA SERIJA „MUZIČKOG TOBOGANA“

U toku meseca aprila u studiju 8 RTS-a, snimljena je nova, dvadeseta serija „Muzičkog tobogana“. Serija ima jedanaest jednosatnih emisija i u njoj učestvuju učenici iz dvanaest osnovnih škola iz Srbije, Vojvodine, Kosova i Republike Srpske. Učestvuju učenici osnovnih škola „Jovan Cvijić“ iz Smedereva, “Desanka Maksimović“ iz Požarevca, “Jovan Dučić“ iz Beograda, “Četvrti Kraljevački bataljon“ iz Kraljeva, “Stojan Novaković“ iz Šapca, “Mladost“ iz Vršca, “Stana Bačanin“ iz Leška, “Boško Palkovljević Pinki“ iz Stare Pazove, “Mihajlo Petrović Alas“ iz Beograda, “Ratko Mitrović“ iz Čačka, “Jovan Popović“ iz Novog Sada i „Sveti Sava“ iz Zvornika.

Gosti pesnici su: Ljubivoje Ršumović, Raša Popov, Vladimir Andrić, Slobodan Pavičević, Nedeljko Terzić, Milan Mrdalj, Dušan Pop Đurđev, Branko Stevanović, Violeta Jović, Ljubomir Ćorilić i Miodrag Jakšić.

Hitove „Muzičkog tobogana“ izvode: Maja Marković, Mari Mari, Dejan Cukić, Leontina, Tijana Dapčević, Bora Đorđević, Goca Tržan, Sergej Ćetković, Ivana Negativ i Ogi Radivojević.

Pored autora i voditelja Minje Subote i dirigenta orkestra „Veseli Tobogan“ Jovana Adamova, tu je i simpatični Tobi, digitalizovani lik koji sve više osvaja simpatije najmlađih gledalaca.

Voditelj i autor je Minja Subota, dirigent je Jovan Adamov, koji je i muzički urednik zajedno sa Marinom Adamov-Stojadinović. Scenograf je Dragoslav Ivković, urednik serije Rade Radivojević a reditelj je Ivan Milanović. Glavni i odgovorni urednik je Sandra Šuša.