Stvaralaštvo za decu

Najveći deo svoje umetničke karijere i stvaralaštva posvetio sam deci.Početkom sedamdesetih godina u saradnji sa pesnicima Ljubivojem Ršumovićem,Dobricom Erićem,Draganom Lukićem i mnogim drugim okupljenim oko Redakcije za decu Radio televizije Beograd, komponovao sam i snimio kao vokalni solista uz dečji hor „Kolibri“ pesme komponovane na stihove ovih autora.Mnoge od njih snimio je i Dragan Laković i tako smo uz još neke kompozitore i vokalne soliste počeli da stvaramo kvalitetan opus pesama za decu, komponovanih u duhu popularne muzike.

Pesme koje sam tada i kasnije komponovao kao što su: „Deca su ukras sveta“Išli smo u Afriku,““Telefonijada“,“Povrćijada“,“Oglas“,“Jedanput u Parizu“,“Bila jednom jedna Kata“,“Od sela do sela puteljak“i mnoge druge na stihove Ljubivoja Ršumovića, zatim“Razbole se lisica“(Momčilo Tešić),“Sedmica“(Dragan Lukić),“Sviću opet rumena svanuća“ i „Rekao sam brezi i topoli“(Dobrica Erić), „Plavi čuperak“ i „Krila“ Miroslava Antića i mnoge druge, prihvaćene od dece,roditelja i pedagoga, ušle su u predškolske i školske ustanove i postale deo detinjstva nekoliko generacija koje rasle uz njih, a rastu i danas.

Pesma „Deca su ukras sveta“, postala je na neki način i himna naše dece.

Komponovao sam ciklus pesama „Još nam samo ale fale“ na stihove Ljubivoja Ršumovića, a za Dečje pozorište u Subotici komponovao sam muziku za komade „Lepršavo, šašavo,zaljubleno“ na stihove ciklusa „Plavi čuperak“ Miroslava Antića.Ta predstava je izvedena preko sto puta u zemlji i inostarnstvu,zatim za predstave „Bukvargrad“,“Hajde da se zabavljamo“ i „Izlozi velegrada“, koje su dugo bile na repertoaru ovog pozorišta.

Početkom sedamdesetih godina bio sam jedan od onih koji je pokrenuo festival pesama za decu „Beogradsko proleće“.Zahvaljujući tom festivalu angažovani su mnogi naši istaknuti kompozitori i pesnici koji su počeli da stvaraju za decu, a sam festival inicirao je osnivanje mnogih festivala pesama za decu širom tadašnje Jugoslavije koji i danas egzistiraju. Angažujući se oko tog festivala, bio sam pet godina urednik i selektor te manifestacije.

Sarađujući sa Zmajevim dečjim igrama u Novom Sadu, bio sam nekoliko godina u programskom savetu ove manifestacije sa kojom i danas sarađujem.Na Zmajevim dečjim igrama pokrenuo sam i bio scenarista i voditelj mnogih značajnih programa, a ova najuglednija manifestacija književnog stvaralaštva za decu, dala mi je i njihovo najveće priznanje, Zmajevu nagradu za izuzetan doprinos popularizaciji književnosti za decu.

1980. godine, kao autor i voditelj u saradnji sa Redakcijom programa za decu i mlade Televizije Novi Sad, pokrenuo sam seriju „MUZIČKI TOBOGAN“, koja je emitovana u kontinuitetu osamnaest godina.

Od strane gladalaca i kritike dobila je najviše ocene a po gledanosti i popularnosti predstavlja sigurno rekordnu seriju na našem televizijskom programu.“Muzički tobogan“pokrenuo je osnivanje mnogih plesnih škola i orkestara, približio je deci stvaralaštvo naših najistaknutijih pesnika, poklonio je deci preko sto pedeset novih kompozicija koje su stvorili naši najpoznatiji pesnici i kompozitori a iz njega su potekli mnogi naši solisti i kompozitori pop i rok muzike.Kao male zvezde, „Tobogan“ je predstavio instrumentaliste koji su danas istaknuti svetski umetnici.

Generacije koje su raasle uz „Tobogan“, pamte ga kao srećne trenutke detinjstva a pamte ga i pominju i danas u svim republikama bivše Jugoslavije kao uspešan „most“, koji je povezivao decu na ovim prostorima. U pedagoškim udžbenicima za fakultete i više škole ,“Muzički tobogan“ istaknut je kao primer i obrazac zabavno edukativne emisije za decu. Posle pauze od nekoliko godina, u želji da našoj deci pružimo program koji joj pripada, snimljena je i emitovana na Prvom programu RTS-a nova serija „Muzičkog tobogana“ a u pripremi je novi ciklus. Za ovu seriju dobio sam Godišnju nagradu Televizije Novi Sad.

Kao autor i voditelj, za RTS snimio sam četiri serije emisija pod nazivom“Sve igračke sveta“ a takođe i četiri serije emisija „Muzički balon“ u kojima sam predstavio talentovane osnovce i predškolce mnogih naših gradova.

Za UNICEF, snimio sam seriju od četiri emisije „Dete je čovek važan“, koja za temu ima dečja prava.I ova serija je emitovana na programu RTS-a.. UNICEF mi je uručio Zahvalnicu za izuzetne doprinose u korist dece sveta.

Sa kompozitorom i dirigentom Jovanom Adamovim, pokrenuo sam ciklus festivalskih priredbi pod nazivom „Mini-tini fest“ koji se održava već pet godina.Interpretirajući odabrane pesme sa dečjih festivala i televizijskih serija, učenici osnovnih škola u mnogim našim gradovima, takmiče se kao interpretatori.Kroz ove festivalske cikluse prošlo je stotine učenika naših osnovnih škola, koji su pokazali svoje pevačko umeće.Među njima, otkriveno je nekoliko dečaka i devojčica izvanrednih interpretatora, koji su već pobedili na mnogim domaćim i inostranim dečjim festivalima. Ovi festivali u saradnji sa nastavnicima osnovnih škola, održavaju se ne samo u Srbiji, već i na Kosovu i u Republici Srpskoj.

Već pet godina, scenarista sam i voditelj „Vitezovog festivala pisaca za decu“ koji se svake godine održava u nekoliko gradova u Srbiji a koji organizuje književni časopis za decu „VITEZ“.Na tim festivalskim priredbama učestvuju naši najistaknutiji dečji pesnici i stvaraoci.Na kraju svake školske godine, ovaj festival dodeli osam stotina nagrada malim pesnicima,piscima i slikarima.Ove 2007.godine pesnički žiri časopisa „Vitez“ dodelio mi je „Nagradu za životno delo“,za izuzetan doprinos u stvaralaštvu za decu.

Iz oblasti fotografije, dobitnik sam najveće nagrade USUF-a Srbije „Anastas Jovanović“ za seriju samostalnih izložbi umetničke fotografije na temu „Deca sveta“,koje sam priredio u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu,Beogradskom sajmu,galeriji „Meduza“ u Kopru,Dečjem kulturnom centru u Beogradu, u galeriji Matice srpske u Novo Sadu i Muzeju grada Vitjebska u Belorusiji.

U Kruševcu sam proglašen za počasnog građanina i dobio titulu „Viteza od Čarapanije“ za nesebično zalaganje u radu sa decom toga grada.

Do sada sam kao televizijski autor i voditelj realizovao preko tri stotine televizijskih emisija za decu koje su emitovane na nacionalnoj mreži Jugoslavije i Srbije.